Avoid Holiday Weight Gain

December 14, 2016

It’s so easy to get carried away during the winter months with all of the parties, drinking and festive food

 

Easy way to navigate through the end of the year successfully

 

1.   Over eating at the party. Arriving at an event on an empty stomach will make it all the more difficult to avoid the temptation of the food.

 

Solution -eat a small snack  before you go to a  dinner or party.  Eating a  fruit  with a hand-full of nuts or a protein bar is enough to settle your stomach before you go;and prevent you from eating the unhealthy foods. 

 

2.   Alcohols-high in calories -has been linked to an increased waist-to-hip ratio. Dehydration which will lead to over eating.

 

Solution -Drinking  spicy mixed drinks or dark beer. If you’re more into spirits, clear alcohols, like vodka, don’t pack the same hangover punch as darker liquors. To make them a bit merrier, jazz them up with citrus or spicy flavors – but only natural ones.

Avoid artificial syrups or flavors that have added sugars; Infused vodkas are a good choice. When it comes to beer, darker is usually better. Dark beers have more antioxidants and fewer calories than lighter-colored beers. Whatever you do, make sure to alternate alcoholic drinks with water; for every cocktail you drink, hydrate with a glass of water. This will help prevent a hangover.

 

3. Lack of sleep and chronic insomnia is associated with weight gain and increased daytime appetite. This is linked to poor energy regulation via levels of hormones that are involved in appetite control.

 

Solution -get plenty of sleep 7 -8 hours if possible

  

4.   Stress in the modern world is often emotional and psychological and often leads to comfort or reward eating. Good stress challenges the body to make it more adaptable and better able to regulate appetite.

 

Solution - lessen to music ,exercise, stretching, brain teasing puzzles, dry skin brushing and getting out into nature.

 

 

5.  When you get the craving- do you really feel hungry? Often hunger is confused with being thirsty and sometimes its just down to plain boredom.

 

Solution - find something to do or drink a glass of water instead. If you are still hungry eat a piece of fruit with a handful of nuts.

 

6.  Meals- Be organised and disciplined in your menu planning and grocery shopping and you are more likely to stick to your healthy eating plan. Only buy what you need.

 

Solution - don't be tempted by king size packs or buy one get one free offers!

 

7.   Do you feel hungry after work and always buy a snack, 

 

Solution - prepare yourself by taking a healthy snack with you so you won't be tempted.

 

8.  Exercise & Weight loss

For significant weight loss exercise for 30 mins, 4 times a week. 

 

Solution-schedule exercise you enjoy into your diary so that you make time for it

   

9.  Remain optimistic  research suggests that people who are optimistic  positive expectations, empowerment, are more successful at changing behaviors and losing weight.

 

Solution -meditation, dancing, around your self with positive people

 
To find out more about nutritional therapy, wight loss,gut health contact Chana 
 
Chana Nichtburg
 Nutrition Naturopathy Dip NT CNM mBANT rCNHC
 
 
Please reload

Blog

Featured Posts

Ten facts you never knew about iron...

July 4, 2016

1/3
Please reload

Archive
Please reload

Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon